Mikä on Googlebot ja kuinka se toimii?

Googlebot on Googlen web-robotti (crawler), joka indeksoi internetin sisältöä. Se on olennainen osa Googlen hakukoneen toimintaa, sillä sen tehtävänä on löytää ja lukea verkkosivuja sekä lisätä ne Googlen hakemistoon.

Googlebot

Miksi Googlebot on olemassa?

Googlebotin tarkoitus on varmistaa, että hakukone pystyy tarjoamaan ajantasaista ja relevanttia tietoa käyttäjilleen. Se indeksoi jatkuvasti uusia ja muuttuneita sivuja, jotta hakutulokset olisivat mahdollisimman kattavat ja tarkat.

Markkinoinnin kannalta Googlebot on korvaamaton työkalu. Kun Googlebot indeksoi sivustosi tehokkaasti, se parantaa näkyvyyttäsi hakutuloksissa. Tämä näkyvyys tuo mukanaan monia etuja:

 • Parempi hakukoneoptimointi (SEO). Kun Googlebot ymmärtää ja indeksoi sivustosi sisällön oikein, se parantaa sivustosi sijoitusta hakutuloksissa. Tämä johtaa lisääntyneeseen orgaaniseen liikenteeseen, mikä on usein kustannustehokkaampaa kuin maksettu mainonta.
 • Brändin näkyvyys. Parempi sijoitus hakutuloksissa lisää brändisi näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Kun käyttäjät näkevät brändisi usein hakutuloksissa, he alkavat yhdistää sen luotettavuuteen ja asiantuntemukseen.
 • Liidien generointi. Lisääntynyt liikenne verkkosivustolle tarkoittaa enemmän mahdollisuuksia muuttaa kävijöitä liideiksi. Hyvin indeksoitu ja optimoitu sivusto vetää puoleensa oikeanlaista liikennettä, joka johtaa potentiaalisiin asiakaskontakteihin ja myyntiin.
 • Sisällön ajanmukaisuus. Googlebotin säännöllinen indeksointi varmistaa, että uudet ja päivitetyt sisältösi näkyvät nopeasti hakutuloksissa. Tämä on erityisen tärkeää ajankohtaisten kampanjoiden ja uutisten kannalta.
 • Kilpailuetu. Ymmärtämällä ja hyödyntämällä Googlebotin toimintaa voit saada kilpailuedun. Kun sivustosi on optimoitu paremmin kuin kilpailijoiden, saat enemmän näkyvyyttä ja asiakkaita.

Googlebot on keskeinen tekijä digitaalisen markkinoinnin menestyksessä. Se ei ainoastaan paranna hakukoneiden ymmärrystä sivustostasi, vaan myös auttaa maksimoimaan orgaanisen liikenteen, brändin näkyvyyden ja liidien generoinnin. Markkinoijien on tärkeää ymmärtää, kuinka merkittävää on optimoida sivusto Googlebotin vaatimusten mukaisesti, jotta saavutetaan paras mahdollinen näkyvyys ja tulokset.

Googlebotin Toimintaperiaate

Googlebot käyttää algoritmeja päättääkseen, mitkä sivustot indeksoidaan ja kuinka usein. Se seuraa sivustojen linkkejä löytääkseen uusia ja päivitettyjä sivuja sekä hyödyntää sivukarttoja ja aiemmista indeksoinneista löytyneitä linkkejä ohjatakseen seuraavia käyntejään. Googlebot huomioi myös muutokset, kuten rikkinäiset linkit, ja päivittää niiden perusteella hakemistoaan. Googlebotin prosessiin kuuluu:

1. Sivustojen läpikäynti (Crawling)

Googlebot aloittaa sivustojen hakemisen tunnetuista URL-osoitteista ja seuraa näiden sivustojen linkkejä löytääkseen uusia ja päivitettyjä sivuja. Se käyttää algoritmeja päättääkseen, mitkä sivustot indeksoidaan ja kuinka usein.

2. Hakemiston luonti (Indexing)

Googlebot lukee sivun sisällön ja analysoi sen HTML-koodin. Se tallentaa tiedot hakemistoon, jota käytetään hakutulosten tuottamiseen.

3. Sivustokartat ja Robots.txt

Sivustokartat auttavat Googlebotia löytämään kaikki sivuston sivut. Robots.txt-tiedosto ohjaa Googlebotia, mitkä sivut saa indeksoida ja mitkä eivät. Käy lukemassa mikä on sivustokartta.

4. Metatiedot

Sivujen HTML-koodiin lisätyt ohjeet, kuten meta tagit, kertovat Googlebotille sivun sisällöstä ja ohjeistavat sen indeksointia.

Lisää Googlebotista voit käydä lukemassa täältä.

Eri Googlebot-tyypit ja niiden tarkoitukset

Googlebotteja on useita erilaisia, ja ne eroavat toisistaan käyttötarkoituksensa mukaan. Näiden erojen ymmärtäminen on tärkeää sivuston optimoinnissa, jotta se näkyy hyvin sekä työpöytä- että mobiilihauissa.

Googlebot Desktop

Googlebot Desktop indeksoi verkkosivuja työpöytäkoneen näkökulmasta. Tämä botti simuloi käyttäjää, joka selaa sivustoja työpöytäkoneella. Monet käyttäjät käyttävät edelleen työpöytäversiota, ja on tärkeää, että sivustosi on optimoitu tälle käyttäjäryhmälle. Googlebot Desktop varmistaa, että työpöytäkäyttäjille tarjotaan sujuva ja toimiva käyttökokemus.

Googlebot Smartphone

Googlebot Smartphone indeksoi verkkosivuja mobiililaitteen näkökulmasta. Se simuloi käyttäjää, joka selaa sivustoja älypuhelimella tai tabletilla. Mobiilikäyttö on kasvanut valtavasti viime vuosina, ja useimmat käyttäjät käyttävät nyt internetiä mobiililaitteilla. Googlebot Smartphone varmistaa, että sivustosi on optimoitu mobiilikäyttäjille, mikä parantaa käyttökokemusta ja sijoitusta mobiilihauissa.

Googlebot Image

Googlebot Image indeksoi verkkosivustojen kuvia. Se parantaa kuvahakutulosten relevanssia ja varmistaa, että sivustosi kuvat näkyvät hakutuloksissa, mikä voi lisätä sivustosi näkyvyyttä ja liikennettä.

Googlebot Video

Googlebot Video indeksoi verkkosivustojen videoita. Videot ovat yhä tärkeämpiä hakutuloksissa, ja Googlebot Video varmistaa, että sivustosi videot näkyvät relevantteina hakutuloksina.

Googlebot News

Googlebot News indeksoi uutissisältöä. Ajankohtaiset uutiset ovat tärkeitä hakutuloksissa, ja tämä botti varmistaa, että uutissivustojen sisältö päivittyy nopeasti hakutuloksiin.

Huomioimalla kaikki Googlebotit varmistat, että sivustosi on optimoitu sekä työpöytä- että mobiilikäyttäjille sekä erilaisille sisältötyypeille (kuvat, videot, uutiset). Tämä parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa, lisää liikennettä ja parantaa käyttäjäkokemusta. Parempi näkyvyys ja käyttökokemus johtavat usein korkeampiin konversioihin ja asiakasuskollisuuteen, mikä on kriittistä markkinoinnin menestykselle.

Kuinka usein Googlebot vierailee sivustoilla?

Googlebotin vierailutiheys vaihtelee sivuston päivitys- ja liikennemäärän mukaan. Säännöllisesti päivittyvät ja suositut sivustot houkuttelevat bottia useammin. Sivuston omistajat voivat tarkistaa vierailutiheyden Google Search Consolesta.

Miten varmistaa, että Googlebot vierailee sivustolla?

 • Luo ja lähetä sivustokartta. Sivustokartta (sitemap) auttaa Googlebotia löytämään kaikki sivustosi sivut.
 • Optimoida Robots.txt-tiedosto. Varmista, että robots.txt-tiedosto ei estä Googlebotia indeksoimasta tärkeitä sivuja. Lisää tietoa Robots.txt-tiedostosta löydät täältä.
 • Päivitä sisältöä säännöllisesti. Usein päivittyvä sisältö houkuttelee Googlebotia vierailemaan sivustollasi useammin.
 • Paranna sivuston nopeutta. Nopeat sivut indeksoidaan tehokkaammin.
 • Käytä sisäisiä linkkejä. Sisäiset linkit auttavat Googlebotia löytämään ja indeksoimaan kaikki sivustosi osat.
 • Tarkista Google Search Console. Google Search Consolen kautta voit seurata Googlebotin vierailuja ja indeksointia.

Haluatko että yrityksesi sivut pääsevät Googlebotin suosioon? Ota meihin yhteyttä niin me autamme!